Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
- ..

 

Ερώτηση 1: κ. Σηφουνάκη, ο Υπουργός Μεταφορών παρουσίασε «το σχέδιο για την διάσωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας», όπως η ίδια η Κυβέρνηση το ονόμασε, και το ερώτημα είναι, το ΠΑΣΟΚ τι αντιπαραθέτει απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας;

Απάντηση: Το σχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης δεν είναι σχέδιο διάσωσης της Ολυμπιακής, αντίθετα είναι ένα σχέδιο που βάζει λουκέτο στον εθνικό αερομεταφορέα  και στέλνει στο δρόμο 8000 εργαζόμενους. Είναι η τελική πράξη μιας προαποφασισμένης εξέλιξης,  ήδη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα αντιταχθεί στο ιδιωτικό μονοπώλιο που σχεδιάζεται να επιβληθεί. Θα εργασθεί μέσα και έξω από τη Βουλή για να ανατρέψει τον εγκληματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Θέλουμε μια Ολυμπιακή η οποία να μπορεί να λειτουργήσει στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον των σύγχρονων αερομεταφορών.

 

Ερώτηση 2. Έχετε βρει τον τρόπο ώστε οι εθνικές αερογραμμές δεν θα αποτελούν ζημιογόνα παράγοντα για τον Έλληνα πολίτη;

Απάντηση: Η Ολυμπιακή μπορεί να αποτελέσει μια εταιρεία κερδοφόρα, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτή. Οι κινήσεις της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, το μόνο που έκαναν είναι να αυξάνουν τις ζημιές της Ολυμπιακής, με τη μη στήριξη των δικαστικών αποφάσεων υπέρ της Ολυμπιακής στην Ε.Ε. , με τη μείωση του στόλου της, με την εκχώρηση στρατηγικών και κερδοφόρων slots του εξωτερικού και πολλά άλλα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πιστεύει στις δυνάμεις του ελληνικού κράτους γι αυτό εκποιεί και τη δημόσια περιουσία. Με σωστό προγραμματισμό, με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, με στρατηγικές συμμαχίες, η Ολυμπιακή μπορεί να είναι βιώσιμη, προσφέροντας παράλληλα τις ασφαλείς της υπηρεσίες σε όλους τους προορισμούς.

Ερώτηση 3. Αν τελικά η Ολυμπιακή Αεροπορία περάσει στα χέρια ιδιωτών, και το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την εξουσία της χώρας, δεσμεύεστε για την –εκ νέου-ανάκτηση του Εθνικού Αερομεταφορέα από το δημόσιο όπως έχετε κάνει για τον ΟΤΕ;

Απάντηση: Οι πράξεις της κυβέρνησης φοβάμαι ότι θα είναι καταστροφικές για τον εθνικό αερομεταφορέα. Θεωρώ ότι οι αποφάσεις  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες απεδέχθη ο κ. Χατζηδάκης, εφόσον υλοποιηθούν,  θα οδηγήσουν σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες για την Ολυμπιακή. Αν παρ' όλα αυτά υπάρχει ακόμα περιθώριο για μια Ολυμπιακή βιώσιμη, όταν ο λαός στείλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην κυβέρνηση, να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, κινούμενοι στη λογική που ανέλυσα στις προηγούμενες ερωτήσεις σας.

Ερώτηση 4. Σε ένα άλλο θέμα κ. Σηφουνάκη, αυτό των δημοσκοπήσεων και της πρωτοπορίας του ΠΑΣΟΚ -έπειτα από περίπου 6 χρόνια- με διαφορά 2,2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ΝΔ. Εσείς, πως εξηγείτε την αναστροφή του κλίματος υπέρ του κόμματός σας;

Απάντηση: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά από μια δύσκολη για το ίδιο το κίνημα περίοδο, προχωρά, καθημερινά δίπλα στον πολίτη αναδεικνύοντας τα προβλήματα του. Το 2004 άνοιξε ένας πολιτικός κύκλος που το 2008 οδεύει προς το κλείσιμο. Η  κυβέρνηση της ΝΔ, επεδείχθη κυβέρνηση μεσιτών, επιχειρηματιών όπου χρησιμοποίησαν το κράτος προς ίδιον όφελος. Παράλληλα, εδώ και κάποιο διάστημα αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος είναι πιο δεκτικός απέναντι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τις προτάσεις του. Αυτό το κλίμα αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.


Ερώτηση 5. Θεωρείτε πως αυτή, η νέα εικόνα, είναι θέμα της αντιπολιτευτικής σας τακτικής ή των συνεχόμενων λαθών και σκανδάλων που ταλανίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση;

Απάντηση: Τα συνεχόμενα λάθη, αλλά και ορισμένα από τα σκάνδαλα, αναδείχτηκαν και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., παράλληλα όμως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναδεικνύει τις προτάσεις του για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, για την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία, στην ασφάλιση. Έχει ολοκληρωμένες απαντήσεις για κάθε ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, αλλά και προτάσεις για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Ερώτηση 6.  Ποια θα πρέπει να είναι η τακτική του κόμματος από εδώ και πέρα ώστε η διαφορά που έχει καταγραφεί να παγιωθεί;

Απάντηση: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν κάνει πολιτική με βάση τις μετρήσεις. Βέβαια, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης αποτυπώνουν μια τάση και μια κατάσταση που επικρατεί τη δεδομένη χρονική στιγμή στη κοινωνία και τις λαμβάνουμε υπόψη. Όμως, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του πολίτη, να  προβάλλουμε τις θέσεις μας και να φέρνουμε την κυβέρνηση του Καραμανλή προ των ευθυνών τη;.

Ερώτηση 7.  Ποιο είναι το σημαντικότερο «μάθημα» που αποκόμισε το ΠΑΣΟΚ από την (μέχρι και σήμερα) παραμονή του στην αντιπολίτευση;

Απάντηση: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ήττα του 2004 αλλά και εκείνη του 2007 ήταν αποτέλεσμα και των δικών μας λαθών αλλά και της κόπωσης των πολιτών. Αντιπολιτεύοντας  βρήκαμε τον βηματισμό μας όταν συστηματικοποιήσαμε την δουλειά μας και δώσαμε κάποιο στίγμα των προθέσεών μας. Αυτό αργήσαμε κάπως να το κάνουμε. Τώρα δώσαμε στίγμα και αποτινάξαμε την εσωστρέφεια. Απαιτείται στο εξής συστηματική ανάλυση των προθέσεων μας για κάθε πολιτική ενότητα.

Ερώτηση 8. Θα δούμε σύντομα τον κ. Καραμανλή να προχωρά σε ανασχηματισμό; Αν τελικά πραγματοποιηθεί, «ανοίγει» ουσιαστικά «ο δρόμος» για πρόωρες εκλογές;

Απάντηση: Η θέση του κ. Καραμανλή είναι πολύ δύσκολη. Άποψη μου είναι ότι ένας ανασχηματισμός δεν θα αλλάξει την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η κυβέρνηση του τη χώρα. Με τον ανασχηματισμό θα αλλάξουν κάποια πρόσωπα, αλλά η πολιτική της ΝΔ, η νοοτροπία των στελεχών της δεν θα παρουσιάσει καμία μεταβολή. Κάθε μέρα που περνάει η χώρα κάνει και ένα βήμα προς τα πίσω. Οι πρόωρες εκλογές δεν θα είναι επίσης λύση για την Νέα Δημοκρατία, εάν αναγκαστικά οδηγηθεί σ' αυτές θα είναι προς όφελος του λαού.

Ερώτηση 9.  Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου, ζητάει πρόωρες εκλογές ενώ το πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από ρευστότητα. Πως θα αντιμετωπίσετε –σε περίπτωση νίκης- την μη αυτοδυναμία όταν κανένα από τα άλλα κόμματα δεν επιδιώκει τη συνεργασία;

Απάντηση: Στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η αυτοδυναμία στις εκλογές, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε επανειλημμένα καλέσει τους προοδευτικούς χώρους για συνεργασία και είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια προοπτική.  Φοβάμαι όμως ότι διακατέχονται από μικρομεγαλισμό. Όπως και αν έχουν τα πράγματα, μέσα από την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας θα υπάρξει πολιτική αυτοδυναμία μέσα από την δυναμικότητα των γεγονότων όπως καταγράφονται. 

Ερώτηση 10.  Έχουμε ακούσει τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει λόγο για «αναδιανομή του πλούτου» στην οικονομία και για ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα». Υπάρχει τρόπος να επιτευχθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις; 

Απάντηση: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει διατυπώσει δια του Προέδρου Γιώργου Παπανδρέου, συγκεκριμένες προτάσεις, αιτιολογημένες για την αναδιανομή του πλούτου, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Και ναι υπάρχει τρόπος να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής: τα εισοδήματα από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Με τη σημερινή κυβέρνηση τα εισοδήματα από εργασία, φορολογούνται περισσότερο από τα εισοδήματα από κεφάλαιο. Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι το αφορολόγητο όριο θα ισχύσει για όλους, κάτι που κατήργησε πρόσφατα ο κ. Αλογοσκούφης. Επαναφέρουμε τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και καταργούμε το νόμο της ΝΔ για την φορολόγηση σε όλα τα ακίνητα. Θα προχωρήσουμε ακόμα και στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που αξιοποιείται οικονομικά.
Όμως, δεν μένουμε μόνο στα φορολογικά μέτρα. Στόχος μας είναι η παραγωγή νέου πλούτου για τη χώρα μέσω της ανάπτυξης. Με έμφαση στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, του τομέα της ενέργειας, με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και την ανάπτυξη των υπηρεσιών στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στις μεταφορές, στις συγκοινωνίες.

Ερώτηση 11.  Έχετε βρει τις λύσεις ώστε να πατάξετε την διαφθορά και την διαπλοκή οι οποίες φαίνεται να είναι αυτές που κυριαρχούν αλλά και κυριαρχούσαν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ;

Απάντηση: Το κίνημα μας έχει θέσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία από τις πρώτες προτεραιότητες του. Για μας η διαφάνεια πρέπει να γίνει ζωτική αρχή αυτού του κράτους. Ο Πρόεδρος μας στη ΔΕΘ, μίλησε για τη δημοσίευση όλων των Υπουργικών Αποφάσεων στο διαδίκτυο, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του ελεγκτικού έργου της Βουλής.
Η αξιοκρατία πρέπει να υπάρχει παντού, τέρμα στους κουμπάρους  που στελέχωναν τη δημόσια διοίκηση τα τελευταία χρόνια, με τα αποτελέσματα που όλοι ξέρουμε. Διαφανείς προσλήψεις, με αξιοκρατικά κριτήρια παντού. Πρέπει επιτέλους οι νέοι αυτής της χώρας να αντιμετωπίζονται από το κράτος και την κυβέρνηση με σεβασμό.